Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

My hit parade_The 2022 Annual report: Phase 1_The albums: Vol.6_36-40


Αυτή η πεντάδα προέκυψε τυχαία αλλά πέρα από τις μουσικές διαφορές υπάρχει η συνεκτική δύναμη των συναισθημάτων. 'Ολα ξεκινούν από μία μορφή μοναξιάς και απομόνωσης και μετά από ενδοσκόπηση  δημιουργούνται τέτοια άλμπουμ που έχουν τη δύναμη να σηκώσουν το βάρος κάθε απόχρωσης της θλίψης και να την κάνουν ομορφιά και φως...Νοιώθω ιδιαίτερα συναισθήματα γι΄αυτή την πεντάδα.  


36. Ever Crashing – SRSQ [Dais]

Θα ήταν ένα υπέροχο άλμπουμ της Liz Fraser αν το γύρναγε στο λίγο πιο shoegaze. Θα ήταν ένα αριστούργημα για κάθε millennial ή gen-Z  που θα άνοιγε την ψυχή του και δεν θα ήταν μονίμως θιγμένο. Θα ήταν άλμπουμ λύτρωσης πολύ μετά όμως από μεγάλα ζόρια στην αληθινή ζωή. Έχει ενδιαφέρον όμως και το τι είναι αυτό το άλμπουμ χωρίς τη δικιά μου φαντασιοπληξία. Πρόκειται για το δεύτερο άλμπουμ της Kennedy Ashlyn. 

«Είναι το άθροισμα ενός σχεδόν τριετούς ταξιδιού αναζήτησης ψυχής, σύνθεσης τραγουδιών και αυτοανακάλυψης: «Έγινα ο εαυτός μου στη διαδικασία δημιουργίας αυτού του δίσκου, λέει η Kennedy» και αυτό που περιλαμβάνει, όπως το ακούω από προσωπική προοπτική, είναι εμψυχωτικά τραγούδια που έρχονται με μεγάλες μελωδίες, λυτρωτικά ριφ και με διάθεση για ψυχική επικοινωνία.

 Είναι ένα shoegaze άλμπουμ αλλά δεν έρχεται από τα σύννεφα. Γεννιέται στο βούρκο, από τη θλίψη της πραγματικότητας και δια μέσου αυτού, θέτει σε αναγκαστική απογείωση την ταλαιπωρημένη ψυχή για λιγότερο πόνο, απελευθέρωση από το σκοτάδι και τον πόνο. Είναι βαθιά συναισθηματικό και πολύ προσωπικό αλλά ταυτόχρονα είναι πλασμένο να μοιράζεται και να συντροφεύει μέχρι το χαμόγελο να φτάσει στο εμψυχωτικό επίπεδο των τραγουδιων. Δεν έχει μουσικές καινοτομίες αλλά είναι ειλικρινές και θερμό όπως λειτουργεί ένα άλλος άξονας στη μουσική που αγαπάμε. Φέτος χρειαζόμασταν τραγούδια. Αυτό είναι ένα άλμπουμ που χρειάστηκα. 

Reeling in and out of deep despair / I am saved by song.

37. Foreverandevernomore – BRIAN ENO [Opal Music Limited_Universal Music Operation Limited]

Πρόκειται για μουσικό στοχασμό με όχημα τον σήμα κατατεθέν ηχητικό κόσμο του καλλιτέχνη σε συνδυασμό με αργόσυρτες μελωδίες που στη δική του διάσταση ακούγονται σαν ψαλμωδίες ενός ευρύτερου θρησκευτικού σχεδόν τελετουργικού. Πρόκειται για έργο ενός καλλιτέχνη στο λυκόφως της ζωής του, εξομολογητικό αλλά χαμηλών τόνων. Ήρεμο, κατασταλαγμένο αλλά και υπόγεια ανήσυχο σε στιγμές. Το πλέον προσωπικό του άλμπουμ. Θα μπορούσε να μην το κυκλοφορήσει ποτέ, αλλά τότε θα χάναμε μία πλευρά ενός καλλιτέχνη πρότυπο, πλευρά που θα κατευθύνει νεότερους μουσικούς στο ηλιοβασίλεμά τους. Νοιώθω την ανάγκη να υποκλιθώ ξανά και να ακούσω με κατάνυξη και πάλι. 

38. Mil Coisas Invisíveis - TIM BERNARDES [Psychic Online]


Θα μπορούσα να παραθέσω μερικούς στίχους και μόνο για να σας αναγκάσω να κάτσετε κάτω, να βάλετε ακουστικά και να ακούσετε μπαλάντες στα Βραζιλιάνικα που μιλάνε για ομορφιά, θάνατο, ζωή, αισιοδοξία, εξέλιξη και να στοιχηματίσω ότι θα νοιώσετε καλύτερα για πολύ ώρα, μετά την ακρόαση. Οι μπαλάντες του Βραζιλιάνου τραγουδοποιού έχουν το χάρισμα να αγνοούν τη μιζέρια και να υπερισχύουν.

«Σε όλη μου τη ζωή, υπήρξα πολύ πρακτικός, πολύ αντικειμενικός και δεν είχα σταματήσει ποτέ να σκέφτομαι την πνευματικότητα πραγματικά σε βάθος», λέει ο Bernardes. «Αλλά μετά την περιοδεία, ήμουν πολύ αγχωμένος και παρατήρησα ότι η λογική μου σκέψη ήταν κορεσμένη. Απλώς ένιωσα: «Ναι, αυτό είναι το μυαλό μου, αλλά είμαι κάτι πίσω από το μυαλό μου». Είχα αυτό το σοκ της συνείδησης που με έκανε να κοιτάξω το νόημα των πραγμάτων. Η μουσική μου κατέληξε να είναι μέρος της αυτο-ανάπτυξής μου».

Και πράγματι. Η αφοπλιστική δύναμη της απλότητας είναι παρούσα στο άλμπουμ. Η ακρόαση είναι απλά η σωτηρία της ταλαιπωρημένης ψυχής οποιαδήποτε μέρα που το Σύμπαν σας εμπαίζει. Ο τραγουδοποιός κατέχει τεράστια φλέβα έμπνευσης και γνώσης για να κάνει τραγούδια που φαίνονται απλά αλλά όπως και η Φύση κρύβει καταγραφές και μίξη σημαντικών στοιχείων από το παρελθόν και ίσως από το παρόν. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί την ψυχή του για καταλύτη και οι ακροατές αισθανόμαστε απλά τυχεροί γιατί ακόμα και σε μία άμουση εποχή υπάρχουν λυρικά έργα με υψηλή ψυχική αμεσότητα.

39. A Crack On The Wall – CINEMASCOPE [Wave]


« Το ''A Crack On The Wall'' όμως περισσότερο από το πρώτο πορώνει κάθε συναισθηματικό κύτταρο με ότι πιο όμορφο θυμόμαστε από εκείνα τα παλιά σχήματα, αλλά και κάποιους πρόσφατους συνεχιστές τους  και με στίχους που βγάζουν όλη την συναισθηματική καταχνιά στο φως. 

Το κάθε ένα από τα οκτώ τραγούδια του άλμπουμ είναι ένα ξεκάθαρο, αναζωογονητικό αισθητικό απόσταγμα της ιδανικής new wave φαντασίωσης που όλοι πάνω κάτω διαθέτουμε αλλά δεν μπορούμε να καταγράψουμε σε ήχο και τραγούδια. Οι CINEMASCOPE φέρνουν αυτό ακριβώς το συναίσθημα στη ζωή και οι επιρροές γεμίζουν με αέρινα συνθ και κιθάρες, μελωδικότητα και την ψύχρα του δειλινού.

Μελετημένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, με παραγωγή καθαρή, βελούδινη σχεδόν οι ενορχηστρώσεις συμμετρικές, το ηχητικό αποτέλεσμα φέρνει συναισθήματα νοσταλγίας, τα τραγούδια έχουν γλυκόπικρες μελωδίες που δεν μπορείτε να τις βγάλετε από το κεφάλι σας μετά από τις δύο πρώτες φορές ακρόασης του άλμπουμ. Τα τραγούδια αυτά δεν έχουν περιττά περάσματα είναι τόσο σφιχτοδεμένα και ξεκάθαρα και έχουν ποπ φινέτσα και πολλή ειλικρίνεια. »

Δεν υπάρχει κάτι άλλο να προστεθεί εδώ. Είναι ένας δίσκος αγάπης για τη μουσική, για το new wave, για τα συναισθήματα, για τους αγαπημένους και αγαπημένες. Μπορείτε να τον εμπιστευθείτε όπως και τους δίσκους που το «γέννησαν»…

40. Heaven Come Crashing – RACHIKA NAYAR [NNA Tapes]

Αυτό το άλμπουμ είναι το δεύτερο για την κατά βάση κιθαρίστρια από το Brooklyn. Χαρακτηρίζεται από μακροσκελείς συνθέσεις και διαθέσεις για πέταγμα είτε προς τα έσω είτε προς τα έξω. Χωρίς να είναι post rock έχει τις ίδιες δραματικές εξάρσεις, τις ίδιες εναλλαγές χαλαρής πτήσης και δραματικών μεταβολών ύψους με αυτό αλλά είναι περισσότερο ευδιάθετο και στοχαστικό από τους αντίστοιχους καλλιτέχνες. Η ακρόαση του άλμπουμ είναι μια αρκετά εσωτερική εμπειρία, ο ήχος του άλμπουμ δημιουργεί ένα μαλακό υπόστρωμα που επιπλέει στον αέρα και είναι αρκετά στιβαρό ώστε να συγκρατήσει οποιοδήποτε συναισθηματικό βάρος εναποτεθεί επάνω του. Θέλει να γίνει ένα με τον ακροατή και να ενσωματωθεί με αυτόν. Το δέχεστε και σας υπόσχεται πρόσβαση σε πολύτιμους κόσμους συναισθηματικής ομορφιάς.  


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom