Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Planet Classics 2017: The Albums_03

03.Reaching For Indigo -CIRCUIT DES YEUX 
             (Drug City)


    «A moment that fell down in the life of Haley Fohr on January 22, 2016 - now in album form! Redefining and realizing the goals that were set to allow Haley become Circuit des Yeux and Circuit des Yeux to become Haley.»

    Πρόκειται για το πέμπτο άλμπουμ του μουσικού σχήματος της Haley Fohr, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της ας πούμε πειραματικής φόλκ από το 2007.
    Το ''Reaching For Indigo'' είναι από τους δίσκους που τιμούν την blues, folk και Ινδιάνικη μουσική χωρίς να μένουν σε φολκλόρ επίπεδα αλλά  επιχειρούν υπέρβαση σε περισσότερο πνευματικά επίπεδα. Η μυσταγωγική και υποβλητική ένταση του δίσκου συμπληρώνεται με τη θαυμάσια βαρύτονη φωνή της Haley Fohr, που τραγουδά σαν να βρίσκεται σε κατάσταση ενόρασης και καθοδηγεί τα τραγούδια στις διάφορες μεταμορφώσεις τους. Όπως αναφέρει και το σημείωμα που διαβάσετε, ο βιωματικός παράγοντας ευθύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό για τη δημιουργία αλλά και την πνευματική πορεία της καλλιτέχνιδας μέχρι να δημιουργηθεί ο δίσκος.
     Στις αρχές του 2016,  η Haley Fohr, κατέρρευσε μυστηριωδώς στο σπίτι της με πολύ άσχημα σωματικά συμπτώματα. Στη συνέχεια, έφυγε από το σπίτι της και τελικά υιοθέτησε μια πιο ανοικτή κατανόηση του κόσμου γύρω της. Σίγουρα εξάπτει την περιέργεια αυτή η σκληρή αλλαγή αλλά πολύ περισσότερο μας συναρπάζει το γεγονός ότι αποτέλεσε αφετηρία για τη δημιουργία του άλμπουμ αυτού. 
    Ενός άλμπουμ αφοπλιστικά απλού και με καθαρή μουσική άποψη όσο και αινιγματικού.
     Η ακρόαση είναι δελεαστική. Με κατέχει από το πρώτο κιόλας τραγούδι, το υποβλητικό ''Brainshift'' και δε με αφήνει μέχρι να σβήσει τελείως η ησυχία μετά το τέλος του ''Falling Blonde'' που λογικά ξεκίνησε όλη την ιστορία πίσω από το άλμπουμ.  
    Η φωνή της είναι μεγάλο εργαλείο αλλά και το όργανο που επικαλείται όλη την ομορφιά και τον πόνο που προηγήθηκαν μέχρι να φτάσει η στιγμή που αναδυόμενη από αυτά, με καινούρια οπτική και ψυχολογία μας τα διηγήται.
     Στο  ''Reaching For Indigo'' ακούω την ψυχική ένταση που προηγήθηκε. Ακούω διαυγείς ήχους, αρμονική μουσική, παρακολουθώ με ενδιαφέρον. Στο τέλος παραμένει η αίσθηση νηνεμίας μετά από «ταραχή», η ανακουφιστική αίσθηση της εγγύτητας με το έργο αλλά και της επαφής με μια διαφορετικού τύπου ευγένεια και σεβασμό.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαργαριτάρι. Το νέο άλμπουμ της May Roosevelt.

 Έξι παρά κάτι χρόνια μετά το '' Junea '', η  May Roosevelt   επέστρεψε με τον νέο της δίσκο '' Pearl ''. Το '' Junea '' «διαδραματιζόταν» σε ένα περιβάλλον τεχνητού κόσμου, μουσικής Α.Ι. αλλά δημιουργημένο με κυριαρχική αντιπαραβολή του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου πάνω στα μικροκυκλώματα. Το νέο της άλμπουμ είναι εξίσου αιθέριο αλλά υπάρχει λιγότερη τεχνολογία, λιγότερη διάθεση για ρυθμικό συγχρονισμό με την πραγματικότητα και περισσότερα φυσικά έγχορδα. « Στις δέκα συνθέσεις του πέμπτου της δίσκου, τα synthesizers της May Roosevelt συναντούν για πρώτη φορά τους ήχους ενός κλασικού κουαρτέτου εγχόρδων. Νεοκλασική μουσική και ρομαντική electronica συνδυάζονται, με το theremin να πρωταγωνιστεί, τυλίγοντας το ορχηστρικό αυτό ηχητικό σύνολο, άλλοτε σε διάλογο με τα απαλά φωνητικά της May Roosevelt και άλλοτε δημιουργώντας τους δικούς του αιθέριους κόσμους », αναφέρει το δελτίο τύπου και αυτή είναι η πλήρης εικόνα ως προς τη δομή κ

MEET UP! festival_ MAKE ME HAPPY RECORDS 7 YEARS ANNIVERSARY, death disco, 3_4.11.2023.

  Επτά χρόνια δραστηριότητας γιόρτασε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η make me happy! records . Η εταιρεία στο πνεύμα της πρώτης «αθώας» εποχής των ανεξάρτητων εταιρειών συνεχίζει και ελπίζουμε να συνεχίσει με το πνεύμα και την όρεξη σε ακόμα δημιουργικότερα επίπεδα για περισσότερα χρόνια ακόμα. Χωρίς να έχει ξεπουλήσει τη βασική της αρχή, έχει φτάσει σε σημείο που κυκλοφορίες της έχουν και διεθνή διανομή και πολύ καλή φήμη στους σχετικούς κύκλους της ανεξάρτητης κιθαριστικής ποπ και ροκ.  Κάθε κυκλοφορία της έχει την ποιότητα και τη σφραγίδα εγγύησης ότι αυτό που αγοράζει και ακούει ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα τον απογοητεύσει στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη θα τον συντροφεύει σε κάθε δραστηριότητα.  Το διήμερο που μας πέρασε θα είχε όλο το δημιουργικό ρόστερ της να γιορτάζει αλλά τελικά δύο μπάντες ( MODEL SPY  και TA TOY BOY ) δεν κατάφεραν να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή λόγω ανωτέρας βίας.  Η πρώτη μέρα είχε κυρίως νοσταλγικό χαρακτήρα, θα ήταν μία κοινότυπη περιγρα

Yodashe: Η επιστροφή!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την Yodashe και το πρώτο προσωπικό της single ‘ ’ Take Your Time ’’. Πρόσφατα μας ενημέρωσε ότι τα περασμένα δύο χρόνια ήταν «χαμένη» στα στούντιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο σπουδάζοντας μουσική παραγωγή. Πλέον οι σπουδές ολοκληρώθηκαν και σαν πτυχιακή έχει ετοιμάσει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε δικιά της παραγωγή, φυσικά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα συμβουλές και γνώση από τον επιβλέποντα καθηγητή της Mikko Gordon , παραγωγό και μηχανικό ήχου που όχι μόνο διδάσκει και έχει δημιουργήσει το στούντιο του πανεπιστημίου αλλά έχει συνεργαστεί με τους ARCADE   FIRE , Gaz  C oombes και κυρίως με τους THE SMILE και τον Nigel Godrich . Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια να μοιραζόμαστε από αυτό μέσα από τις εκπομπές και εδώ, προς το παρόν θα ξεκινήσουμε το «ζέσταμα» με δύο τραγούδια που δεν θα υπάρχουν στο άλμπουμ. Το ‘’ Salarywom